Vernikli Ahşap Boyanır Mı?

Vernikli ahşap boyama işlemleri sanıldığının aksine zor değildir. Ancak ahşap ve benzeri malzemeleri hiç boyamadıysanız kafanız karışabilir. Bundan dolayı vernikli ahşap boyanır mı gibi sorularla baş başa kalabilirsiniz. Vernikli boyalar, hobi amaçlı olarak birçok kişi tarafından kullanılır. Bu boya türü kendiliğinden verniklidir ve boyama işlemi yapıldıktan sonra vernik uygulamalarına gereksinim duyulmamaktadır.

Boyaması yapılacak olan bölgeye ekstra vernikleme işlemi yapıldığında yüzeyler, darbe ve çiziklere karşı korunur. Bu sayede kullanılacak olan ürün uzun yıllar boyunca dayanıklı kalacaktır. Vernikli ahşap boyanır mı sorusuna dönecek olursak bunun için bazı aşamaları yerine getirmelisiniz.

Vernikli Ahşap Boyama Aşamaları

Boyama işlemlerinde ilk yapılması gereken şeylerden birisi vernikli ahşabı temizlemektir. Eğer ahşap düzgün bir şekilde temizlenmezse istenilen boyama kalitesine ulaşmak zor olabilir. Ahşapların yüzeylerinde bulunan kirleri tüy bırakmayan bir bezle silmelisiniz. Toz alma işleminden sonra kalıntı ve lekeleri tamamen çıkardığınıza emin olana kadar ovmalısınız. Vernikli ahşaplar, temizlendikten sonra hemen kurulanmalıdır. Aksi taktirde ahşapların üzerine boya sürülmesi zorlaşır.

Vernikli ahşap boyanır mı sorusunun bir diğer aşaması ise ahşabın yüzeyinde bulunan çukurları doldurmaktır. Yüzeyde bulunan bu çukurları doldurularak istenmeyen sonuçların önüne geçilebilmektedir. Doldurma işlemi için ahşap dolgu kullanabilirsiniz. Ayrıca vernikli olan yüzeylere doğrudan boya yapılması zordur. Bu nedenle yüzeylerin pürüzsüzleştirilmesi gereklidir. Verniği çıkarabilmek için birçok yöntem bulunmaktadır ve bunları uygulayarak boyama aşamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

Vernikli Ahşap Nasıl Boyanır?

Vernikli yüzeyler, bazı boya türleri kullanılarak boyanabilmektedir. Bu boya türleri arasında vernikli ahşap koruyucu, yağlı boyalar ve su bazlı akrilik boyalar bulunmaktadır. Vernikli ahşap yüzeyleri koruyucu boyalar ile boyayabilmek mümkündür. Bu ahşap koruyucular yüzeyler üzerinde mat ve parlak bir görünüm oluşturur.

Kullandığınız mobilyaların yapısında ceviz, kiraz ve meşe renklerine ait vernik varsa bu rengin aynısından boyamak oldukça kolay olabilmektedir. Bu eşyaların üzerindeki parlaklık, zımpara yapılıp aynı renk vernik uygulanabilmektedir. Yeni yapılacak vernik uygulaması için zımpara yapmak gerekmektedir. Bunun sebebi ise vernikler arası renk geçişlerinde zımpara yapılırsa istenilen sonuca ulaşılabilir. Ancak zımpara olmadan vernik uygulaması yapılırsa eski renk kapanmaz ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkabilir.

Vernikli Yüzeyler İçin Zımparalama İşlemleri

Vernik boya türünün yüzeylerden çıkartılması için zımparalama işlemleri yapılmaktadır. Ahşapların üst yüzeylerinin güzel bir görüntüde olmasını istiyorsanız zımparalama tekniğini denemelisiniz. İyi bir zımparalama sürecinden sonra ortaya düzgün ve pürüzsüz bir yüzey çıkmaktadır.

Ahşabı tüm yüzeylerini kapsayacak şekilde ovaladığınızda istenilen sonucu elde edebilirsiniz. Eğer vernikli ahşap kaplama tamamen çıkarsa işlemi bitirmelisiniz. Bundan sonra yapılması gereken şey ahşap yüzeyini temizlemek ve boyama işlemine geçmektir.

Ahşap boyaları zımparalamadan da eski haline getirebilmek mümkündür. Normal zımpara yerine sıvı zımpara kullanarak ahşabın boyasını çıkartabilirsiniz. Sıvıları gerekli miktarda döktükten sonra vernik kaybolana kadar tüm yüzeyi silmelisiniz. Bu yöntemlerden sonra vernikli ahşap boyanır mı sorusuna cevap vermiş olursunuz.

Vernikli Ahşap Boyama İçin Gerekli Olan Malzemeler

Ahşap boyama işlemini gerçekleştirebilmek için ilk önce zımparalama yapılmalıdır. Böylece verniğe uygulanacak olan boya kusursuz bir şekilde ahşaba uygulanır. Zımparalama işleminde tüy bırakmayan sarı toz bezi ile ahşabı silebilirsiniz. Ayrıca zımparalama kağıtları ince veya orta kalınlıkta olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Vücutta herhangi bir yara ve benzeri sorunlar olmaması için koruyucu gözlük, maske ve eldiven kullanmalısınız. Ahşabın yüzeyine zarar vermemesi için ahşap koruyucu örtüler kullanılmalıdır. Ahşabı zımparalarken karşınıza çıkabilecek olan çukur veya boşlukları ahşap dolgu malzemesi ile kapatabilirsiniz. Vernik boyanın çıkması için sprey boya veya su bazlı boyalar kullanılabilir. Ahşaptan vernik boyayı çıkarttıktan sonra istediğiniz şekilde boyama işlemi yapabilirsiniz.